Knjaževac - Mala Venecija na istoku Srbije

Wine & Bike Avantura

Wine & Bike avantura

Bicikl vam može pomoći da zavirite u svaki kutak knjaževačke opštine. Jedna od najatraktivnijih ruta je do sela Ravna. Vinogradarstvo u ovom kraju ima vekovnu tradiciju, a vinski podrumi skrivaju najlepša vina sa oznakom geografskog porekla.

Krenete li ovom stazom ka selu Ravna, dobro će vam doći kašičica pravog meda i čaša hladne vode u  Centru za selekciju matica nadomak sela Štipina. Samo nekoliko kilometara dalje, nalazi se selo Potrkanje, a u njemu čuvena Vinarija Jović.  Generacijama prenošeno znanje i tajne donele su ovom porodičnom podrumu poštovanje širom zemlje.

Na 15ha gaje se razne vrste grožđa, a osim obilaska podruma gde ćete saznati sve o uzgajanju i proizvodnji vina, u njihovom kompleksu se nalazi i svojevrsna moderna degustaciona sala. Ispijaćete vino uz razne sireve i suhomesnate proizvode sa Stare planine dok uz lagani džez jedan od vlasnika vam priča zanimljivosti ovog kraja. Sjajan predlog za početak vikenda, zar ne?

Wine & Bike avantura

Priče o vinu, mozete čuti i u  Arheo – etno parku u Ravni, gde, u ambijentu patrijarhalne saoske zajednice s kraja 19. veka, postoji i mali muzej vina. U neposrednoj blizini je i Timacum Minus,  najstarije rimsko vojno utvrđenje u timočkoj oblasti.

Wine & Bike avantura