Књажевац - Мала Венеција на истоку Србије

Wине & Бике Авантура

Wине & Бике авантура

Бицикл вам може помоћи да завирите у сваки кутак књажевачке општине. Једна од најатрактивнијих рута је до села Равна. Виноградарство у овом крају има вековну традицију, а вински подруми скривају најлепша вина са ознаком географског порекла.

Кренете ли овом стазом ка селу Равна, добро ће вам доћи кашичица правог меда и чаша хладне воде у  Центру за селекцију матица надомак села Штипина. Само неколико километара даље, налази се село Потркање, а у њему чувена Винарија Јовић.  Генерацијама преношено знање и тајне донеле су овом породичном подруму поштовање широм земље.

На 15ха гаје се разне врсте грожђа, а осим обиласка подрума где ћете сазнати све о узгајању и производњи вина, у њиховом комплексу се налази и својеврсна модерна дегустациона сала. Испијаћете вино уз разне сиреве и сухомеснате производе са Старе планине док уз лагани џез један од власника вам прича занимљивости овог краја. Сјајан предлог за почетак викенда, зар не?

Wине & Бике авантура

Приче о вину, мозете чути и у  Архео – етно парку у Равни, где, у амбијенту патријархалне саоске заједнице с краја 19. века, постоји и мали музеј вина. У непосредној близини је и Тимацум Минус,  најстарије римско војно утврђење у тимочкој области.

Wине & Бике авантура