Knjaževac - Mala Venecija na istoku Srbije.

Na samo pet kilometara jugozapadno od Knjaževca, u ataru sela Rgošta, na obali Svrljiškog Timoka, nalazi se kompleks Banjica, kako je zovu u knjaževackom kraju, a koji se sastoji od kompleksa bazena, među kojima dominira olimpijski bazen i dečiji Aqua park i termalnog izvorišta Banjica.

Poznata je od davnina. Rimski legionari kupali su se u njoj o čemu svedoče ostaci nekadašnjeg rimskog kupatila. O lekovitim svojstvima izvorišta na Banjici svedočanstvo je 1864. godine ostavio austrijski putopisac Feliks Kanic. Analizama je utvrđeno da u vodi, konstantne temperature 28 stepeni, ima magnezijuma, selena, mangana, radona, fluora.

Hiljade posetilaca, koji ovde dolaze svake godine tokom svih godišnjih doba, tvrde da im je upravo voda sa Banjice pomogla da se izleče od različitih
bolesti, poput išijasa, reumatizma, ili bolesti disajnih organa. Još uvek se među posetiocima prepričava anegdota o coveku koji je doteran na kolima, a posle dve – tri nedelje tretmana u banjskoj vodi, otišao kući pešice. Osim lekovitog izvora, na ovom omiljenom izletišu Knjaževčana i njihovih gostiju uređene su staze za šetnju, restoran i igralište za decu.

Kompleks Banjic
Kompleks Banjica
Kompleks Banjica bazeni
Kompleks Banjica
Arheo-etno park Ravna
Kompleks Banjica iz visine
Kompleks Banjica