Књажевац - Мала Венеција на истоку Србије

На само пет километара југозападно од Књажевца, у атару села Ргошта, на обали Сврљишког Тимока, налази се Ргошка Бања -Бањица, како је зову у књажевацком крају.  На месту где лековита вода извире, формилрало се природно језеро у коме је температуре воде константних 28 степени. Анализама је утврђено да у води, има магнезијума, селена, мангана, радона, флуора.

Ргошка Бањица је позната од давнина. Римски легионари купали су се у њој о чему сведоче остаци некадашњег римског купатила.

Хиљаде посетилаца, који овде долазе сваке године током свих годишњих доба, тврде да им је управо вода са Бањице помогла да се излече од различитих
болести, попут ишијаса, реуматизма, или болести дисајних органа. Још увек се међу посетиоцима препричава анегдота о човеку који је довежен на колима, а после две – три недеље третмана у бањској води, отишао кући пешице. Осим лековитог извора, на овом омиљеном излетишу Књажевчана и њихових гостију уређена је стаза за шетњу, ресторан и игралиште за децу.

Водом са термалног извора напаја се Спортско-рекреативни центар базена Бањица, који се састоји од олимпијског базена, дечијег аква парка, терена за разне спортове, ресторана и мини спа центра.

У току зимског периода базен је покривен, па је у топлој води могуће уживати целе године.

Спортско-рекреативни центар базена Бањица је омиљено излетиште не само Књажевчана, већ и људи из региона и омиљена дестинација спортских екипа, које овде долазе на припреме.

Комплекс Бањиц
Комплекс Бањица
Комплекс Бањица базени
Комплекс Бањица
Архео-етно парк Равна
Комплекс Бањица