Knjaževac - Mala Venecija na istoku Srbije

Na samo pet kilometara jugozapadno od Knjaževca, u ataru sela Rgošta, na obali Svrljiškog Timoka, nalazi se Rgoška Banja -Banjica, kako je zovu u knjaževackom kraju.  Na mestu gde lekovita voda izvire, formilralo se prirodno jezero u kome je temperature vode konstantnih 28 stepeni. Analizama je utvrđeno da u vodi, ima magnezijuma, selena, mangana, radona, fluora.

Rgoška Banjica je poznata od davnina. Rimski legionari kupali su se u njoj o čemu svedoče ostaci nekadašnjeg rimskog kupatila.

Hiljade posetilaca, koji ovde dolaze svake godine tokom svih godišnjih doba, tvrde da im je upravo voda sa Banjice pomogla da se izleče od različitih
bolesti, poput išijasa, reumatizma, ili bolesti disajnih organa. Još uvek se među posetiocima prepričava anegdota o čoveku koji je dovežen na kolima, a posle dve – tri nedelje tretmana u banjskoj vodi, otišao kući pešice. Osim lekovitog izvora, na ovom omiljenom izletišu Knjaževčana i njihovih gostiju uređena je staza za šetnju, restoran i igralište za decu.

Vodom sa termalnog izvora napaja se Sportsko-rekreativni centar bazena Banjica, koji se sastoji od olimpijskog bazena, dečijeg akva parka, terena za razne sportove, restorana i mini spa centra.

U toku zimskog perioda bazen je pokriven, pa je u toploj vodi moguće uživati cele godine.

Sportsko-rekreativni centar bazena Banjica je omiljeno izletište ne samo Knjaževčana, već i ljudi iz regiona i omiljena destinacija sportskih ekipa, koje ovde dolaze na pripreme.

Kompleks Banjic
Kompleks Banjica
Kompleks Banjica bazeni
Kompleks Banjica
Arheo-etno park Ravna
Kompleks Banjica