Књажевац - Мала Венеција на истоку Србије

Кад Са Тимока Трубе Засвирају

28 јун, 2019
Кад са Тимока трубе засвирају

На градском тргу синоћ је почела манифестација “Звуци трубе са Тимока“, коју, шесту годину заредом, уз подршку општине Књажевац, организује Туристичка организација. У звуцима трубе Књажевчани ће уживати и вечерас на истом месту од 20:00 часова.

Задовољство је видети како ова манифестација расте и развија се из године у годину, казао је отварајући шесте “Звуке трубе са Тимока“, председник општине Милан Ђокић.

“Задовољство је видети да се Књажевац позиционира на мапи градова који негују традицију трубе. Један од слогана ове манифестације је “Србија са трубом и у ратове и у сватове“. Дугујемо труби много. Надамо се да неће бити прилике да никада у будућности да Срби са трубом иду у ратове, али да ће прилика за славље нашег народа бити све више“.

Ове године манифестација нема такмичарски карактер, али то није умањило њен квалитет, сматра Јелена Кинђер, директорка Туристичке организације.

“Ова манифестација промовише национални инструмент – трубу. Књажевац има дугу традицију везану за трубачке оркестре, тако да је ова манифестација покренута да валоризује тај сегмент културног идентитета наше општине. Ове године манифестација нема такмичарски карактер, али то није умањило њен квалитет. Она је намењена добром звуку и доброј забави.“

Како се свира на истоку, а како на западу Србије, књажевачкој публици показали су оркестри из Пожеге, Гуче и домаћи Барка брасс банд.

Специјални гост вечери био је Марко Луис, талентовани музичар у чијој уметности се џез, поп и фанк спајају са традицијом Балкана, а кога многи прво препознају као сина чувеног Љубише Стојановића Луиса.

У склопу манифестације “Звуци трубе са Тимока“ у срадњи са Удружењем љубитеља ставровременских возила, организована је и традиционална изложба олдтајмера.