Knjaževac - Mala Venecija na istoku Srbije

Kad Sa Timoka Trube Zasviraju

28 jun, 2019
Kad sa Timoka trube zasviraju

Na gradskom trgu sinoć je počela manifestacija “Zvuci trube sa Timoka“, koju, šestu godinu zaredom, uz podršku opštine Knjaževac, organizuje Turistička organizacija. U zvucima trube Knjaževčani će uživati i večeras na istom mestu od 20:00 časova.

Zadovoljstvo je videti kako ova manifestacija raste i razvija se iz godine u godinu, kazao je otvarajući šeste “Zvuke trube sa Timoka“, predsednik opštine Milan Đokić.

“Zadovoljstvo je videti da se Knjaževac pozicionira na mapi gradova koji neguju tradiciju trube. Jedan od slogana ove manifestacije je “Srbija sa trubom i u ratove i u svatove“. Dugujemo trubi mnogo. Nadamo se da neće biti prilike da nikada u budućnosti da Srbi sa trubom idu u ratove, ali da će prilika za slavlje našeg naroda biti sve više“.

Ove godine manifestacija nema takmičarski karakter, ali to nije umanjilo njen kvalitet, smatra Jelena Kinđer, direktorka Turističke organizacije.

“Ova manifestacija promoviše nacionalni instrument – trubu. Knjaževac ima dugu tradiciju vezanu za trubačke orkestre, tako da je ova manifestacija pokrenuta da valorizuje taj segment kulturnog identiteta naše opštine. Ove godine manifestacija nema takmičarski karakter, ali to nije umanjilo njen kvalitet. Ona je namenjena dobrom zvuku i dobroj zabavi.“

Kako se svira na istoku, a kako na zapadu Srbije, knjaževačkoj publici pokazali su orkestri iz Požege, Guče i domaći Barka brass band.

Specijalni gost večeri bio je Marko Luis, talentovani muzičar u čijoj umetnosti se džez, pop i fank spajaju sa tradicijom Balkana, a koga mnogi prvo prepoznaju kao sina čuvenog Ljubiše Stojanovića Luisa.

U sklopu manifestacije “Zvuci trube sa Timoka“ u sradnji sa Udruženjem ljubitelja stavrovremenskih vozila, organizovana je i tradicionalna izložba oldtajmera.