Књажевац - Мала Венеција на истоку Србије

Две деценије Ђурђевданских сусрета

11 Мај, 2019
Две деценије Ђурђевданских сусрета

Етно фестивал, као други део манифестације “Молитва под Миџором”, одржан је 11. маја у Балта Белта Бериловцу. Јубиларни, 20. по реду, фестивал је окупио дбојне излагаче из југоисточне Србије са старинским трпезама, занатима, лековитим биљем. Организован је трочасовни културно – уметнички програм.

Позивом ћаје, заповедника ђурђевданских свечаности, почео је, 20. јубиларни Етно фестивал “Молитва под Миџором“. Народу старопланинском и гостима, који су на капију “крова Србије“ дошли из целе земље, обратио се Марко Стојановић, помоћник председника Општине.

На летњој позорници, у дворишту старе сеоске школе Јове учитеља смењивали су се играчи, певачи, свирачи, приповедачи. Истовремено, на оближњим ливадама дешавало се такмичење деце у чобанским играма.

Тешко је било одолети мисрима који су се ширили са трпеза – од пита са сиром и зељем, до неизоставних јагњећих сармица и чорбица и јела и тор и за двор – чувеног белмужа.

Задовољни и бројем изгагача и посетилаца у Туристичкој организацији овом манифестацијом најављују почетак летње сезоне на Старој планини.

За крај, као и сваке године – награде најуспешнијима, до наредних сусрета, који ће, поново окупити људе у два села Старе планине  – Вртовцу и Балта Бериловцу.