Knjaževac - Mala Venecija na istoku Srbije

Dve decenije Đurđevdanskih susreta

11 Maj, 2019
Dve decenije Đurđevdanskih susreta

Etno festival, kao drugi deo manifestacije “Molitva pod Midžorom”, održan je 11. maja u Balta Belta Berilovcu. Jubilarni, 20. po redu, festival je okupio dbojne izlagače iz jugoistočne Srbije sa starinskim trpezama, zanatima, lekovitim biljem. Organizovan je tročasovni kulturno – umetnički program.

Pozivom ćaje, zapovednika đurđevdanskih svečanosti, počeo je, 20. jubilarni Etno festival “Molitva pod Midžorom“. Narodu staroplaninskom i gostima, koji su na kapiju “krova Srbije“ došli iz cele zemlje, obratio se Marko Stojanović, pomoćnik predsednika Opštine.

Na letnjoj pozornici, u dvorištu stare seoske škole Jove učitelja smenjivali su se igrači, pevači, svirači, pripovedači. Istovremeno, na obližnjim livadama dešavalo se takmičenje dece u čobanskim igrama.

Teško je bilo odoleti misrima koji su se širili sa trpeza – od pita sa sirom i zeljem, do neizostavnih jagnjećih sarmica i čorbica i jela i tor i za dvor – čuvenog belmuža.

Zadovoljni i brojem izgagača i posetilaca u Turističkoj organizaciji ovom manifestacijom najavljuju početak letnje sezone na Staroj planini.

Za kraj, kao i svake godine – nagrade najuspešnijima, do narednih susreta, koji će, ponovo okupiti ljude u dva sela Stare planine  – Vrtovcu i Balta Berilovcu.