Књажевац - Мала Венеција на истоку Србије

Дани ораха у Витковцу 2019

28 септембар, 2019
Дани ораха

Посвећена ораху и производима од ораха, у Витковцу је 28. септембра одржана манифестација Тимочки дани ораха “Свекрвино око“.
Дани ораха: Витковац – где свекрва има свој колач

Трећу годину заредом у Витковцу су одржани Тимочки дани ораха. Манифестацију, посвећену овом воћу Витковчани су назвали “Свекрвино око“ по истоименом колачу, правој енергетској бомби.

Становници овог села и околине представили су производе и јела од ораха, од кога кажу, може да се направи све – од  сирупа, чајева, тинктура, лековитих ракија, па до сланих, а нарочито слатких посластица.

Речима да оваква окупљања оживљавају села, Манифестацију је подржао и председник општине Милан Ђокић, најављујући нову значајну подршку воћарима.

„Желимо да радимо на томе да се живот врати у кwажевачка села, а да би се вратио qуди на селу морају да имају од чега да живе. Користим ову прилику да најавим да ћемо све оне који су имали вишњу и предали је у току 2019. године, до краја године врло конкретно финансијски помогнути, кроз премирање. У складу са нашим могућностима, а у договору са председником, који нас је обишао пре неколико дана, они ће добити још по два, три динара по килограму уз доказ откупног блока за оно што су предали“, казао је Ђокић.

У сарадњи са Домом културе, Витковац је на Данима ораха угостио Школу фолклора, народне песнике, свираче и приповедаче. Специјални гост био је певач Бобан Здравковић.