Knjaževac - Mala Venecija na istoku Srbije

Dani oraha u Vitkovcu 2019

28 septembar, 2019
Dani oraha

Posvećena orahu i proizvodima od oraha, u Vitkovcu je 28. septembra održana manifestacija Timočki dani oraha “Svekrvino oko“.
Dani oraha: Vitkovac – gde svekrva ima svoj kolač

Treću godinu zaredom u Vitkovcu su održani Timočki dani oraha. Manifestaciju, posvećenu ovom voću Vitkovčani su nazvali “Svekrvino oko“ po istoimenom kolaču, pravoj energetskoj bombi.

Stanovnici ovog sela i okoline predstavili su proizvode i jela od oraha, od koga kažu, može da se napravi sve – od  sirupa, čajeva, tinktura, lekovitih rakija, pa do slanih, a naročito slatkih poslastica.

Rečima da ovakva okupljanja oživljavaju sela, Manifestaciju je podržao i predsednik opštine Milan Đokić, najavljujući novu značajnu podršku voćarima.

„Želimo da radimo na tome da se život vrati u kwaževačka sela, a da bi se vratio qudi na selu moraju da imaju od čega da žive. Koristim ovu priliku da najavim da ćemo sve one koji su imali višnju i predali je u toku 2019. godine, do kraja godine vrlo konkretno finansijski pomognuti, kroz premiranje. U skladu sa našim mogućnostima, a u dogovoru sa predsednikom, koji nas je obišao pre nekoliko dana, oni će dobiti još po dva, tri dinara po kilogramu uz dokaz otkupnog bloka za ono što su predali“, kazao je Đokić.

U saradnji sa Domom kulture, Vitkovac je na Danima oraha ugostio Školu folklora, narodne pesnike, svirače i pripovedače. Specijalni gost bio je pevač Boban Zdravković.