Knjaževac - Mala Venecija na istoku Srbije

Avantura

Paraglajding

Na planini Tupižnica kvalitetni su uslovi i tereni za paraglajding. Ovaj potencijal uticao je da se Knjaževac nađe na mapi međunarodnih takmičenja, koja okupljaju velika imena ovog sporta. Na Predsvetskom kupu, održanom kod nas, svetski rekoreder Nevil Halet nije propustio priliku da se oproba na nebu iznad Knjaževca.

Paraglajderi na nebi iznad Stare Planine
Pogled na Paraglajdere sa brda iznad grada

Biciklizam

Opština Knjaževac je idealna je za bavljenje planinskim biciklizmom. Planinski predeli Stare planine su specifični, pa se nije lako kretati njome. Upravo zbog toga ona i predstavlja izazov za sve ljubitelje biciklizma. Atraktivni, izazovni tereni poput ovih izazvaće pravi nalet adrenalina.

Odlično mesto za vožnju brdskih bicikala je i izletište Jevik nadomak centra grada.

Deo atmosfere koja vas očekuje ukoliko na biciklu krenete u osvajanje Stare planina I drugih delova naše opštine možete videte u sledećem videu.

Biciklizam u Knjazevackoj Opstini 8
Biciklizam u Knjazevackoj Opstini 9

Kvadovi

Ljubitelji četvorotočkaša (kvadova) takođe su stalni gosti knjaževačke opštine. Već tradicionalno, u septembru se ovde održava “Balkan hero”, koja okuplja vozače kvadova sa svih strana. Vozi se po nepristupačnim stazama, gde ljudska noga gotovo da nije kročila, preko reka i potoka, do vrhova, sa kojih se krov Srbije pokazuje u svoj svojoj lepoti.

U sledećem videu možete videti izazovne i neukroćene terene Stare planine. Pogledajte video.

ATV avantura 2
Zasto-bas-avantura-na-sajmu-turizma-u-Beogradu
ATV avantura 1

Lov i Ribolov

Konfiguracija terena, raznovrsnost životinjskog sveta, značajne površine pod šumom čine Knjaževac sa okolinom privlačnim za lovce iz cele Srbije i šire. Od divljaci najčešce se lovi zec, divlja svinja, srna. Na ovom području postoje četiri lovišta ukupne površine oko 60.000 ha. To su Tupižnica, Srbija šume II, Tresibaba i Midžor – Kalna. Ovo otvara mogućnost za dolazak lovaca koji smeštaj mogu naći u obližnjim selima ili lovačkim kućama. Lovištima upravljaju tri lovačka udruženja koja se nalaze u Kalni, Minićevu i Knjaževcu.

Na teritoriji opštine Knjaževac peca se klen, skobalj, krkuša i pastrmka. Udruženje “Beli Timok” stara se o vodama i vrši poribljavanje čime se stvaraju uslovi za takmičenja u ribolovu. Čini se da je najzanimljivije pecanje klena varalicom.

OSR Beli Timok – Telefon: +381 64 8288445 i Lovačka udruženja: Knjaževac: +381 19 731 705 / Minićevo: +381 19 769 605 / Kalna: +381 19 760 598

Ribolov 2
Lov U Knjazevackoj Opstini - slika lovaca
Lov U Knjazevackoj Opstini - Lovac nisani u divlju svinju

Ultra trail

Ultra trail Stara Planina, održava se od 2013. godine, početkom juna na Staroj planini. U organizaciji Sky running asocijacije Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i turizma, nebeski trkači takmiče se na 2.000 m. nadmorske visine u svojevrsnoj trci izdržljivosti. Organizator svake godine menja staze i distance, kako bi takmičari mogli da upoznaju što više od 114.000 ha. predela.

Ka Babinom zubu

Moon fest

Festival punog meseca “Moon Fest” pruža mogućnost ljubiteljima prirode i mladima, da dožive Staru planinu na drugačiji način, da dožive zvezdano nebo, svitanje, jutro i “buđenje” planine, čiji predeli ostavljaju bez daha. Centralni motiv manifestacije je noćni uspon na Midžor u noći punog meseca. Festival obuhvata i edukativna predavanja o nebeskim pojavama, kulturno umetnički program i posmatranje izlaska sunca sa krova Srbije. Festival se održava tokom leta.