Књажевац - Мала Венеција на истоку Србије

Авантура

Параглајдинг

На планини Тупижница квалитетни су услови и терени за параглајдинг. Овај потенцијал утицао је да се Књажевац нађе на мапи међународних такмичења, која окупљају велика имена овог спорта. На Предсветском купу, одржаном код нас, светски рекоредер Невил Халет није пропустио прилику да се опроба на небу изнад Књажевца.

Параглајдери на неби изнад Старе Планине
Поглед на Параглајдере са брда изнад града

Бициклизам

Општина Књажевац је идеална је за бављење планинским бициклизмом. Планински предели Старе планине су специфични, па се није лако кретати њоме. Управо због тога она и представља изазов за све љубитеље бициклизма. Атрактивни, изазовни терени попут ових изазваће прави налет адреналина.

Одлично место за вожњу брдских бицикала је и излетиште Јевик надомак центра града.

Део атмосфере која вас очекује уколико на бициклу кренете у освајање Старе планина И других делова наше општине можете видете у следећем видеу.

Бициклизам у Књазевацкој Опстини 8
Бициклизам у Књазевацкој Опстини 9

Квадови

Љубитељи четвороточкаша (квадова) такође су стални гости књажевачке општине. Већ традиционално, у септембру се овде одржава “Балкан херо”, која окупља возаче квадова са свих страна. Вози се по неприступачним стазама, где људска нога готово да није крочила, преко река и потока, до врхова, са којих се кров Србије показује у свој својој лепоти.

У следећем видеу можете видети изазовне и неукроћене терене Старе планине. Погледајте видео.

АТВ авантура 2
Засто-бас-авантура-на-сајму-туризма-у-Београду
АТВ авантура 1

Лов и Риболов

Конфигурација терена, разноврсност животињског света, значајне површине под шумом чине Књажевац са околином привлачним за ловце из целе Србије и шире. Од дивљаци најчешце се лови зец, дивља свиња, срна. На овом подручју постоје четири ловишта укупне површине око 60.000 ха. То су Тупижница, Србија шуме ИИ, Тресибаба и Миџор – Кална. Ово отвара могућност за долазак ловаца који смештај могу наћи у оближњим селима или ловачким кућама. Ловиштима управљају три ловачка удружења која се налазе у Кални, Минићеву и Књажевцу.

На територији општине Књажевац пеца се клен, скобаљ, кркуша и пастрмка. Удружење “Бели Тимок” стара се о водама и врши порибљавање чиме се стварају услови за такмичења у риболову. Чини се да је најзанимљивије пецање клена варалицом.

ОСР Бели Тимок – Телефон: +381 64 8288445 и Ловачка удружења: Књажевац: +381 19 731 705 / Минићево: +381 19 769 605 / Кална: +381 19 760 598

Риболов 2
Лов У Књазевацкој Опстини - слика ловаца
Лов У Књазевацкој Опстини - Ловац нисани у дивљу свињу

Ултра траил

Ултра траил Стара Планина, одржава се од 2013. године, почетком јуна на Старој планини. У организацији Скy руннинг асоцијације Србије, а под покровитељством Министарства спорта и туризма, небески тркачи такмиче се на 2.000 м. надморске висине у својеврсној трци издржљивости. Организатор сваке године мења стазе и дистанце, како би такмичари могли да упознају што више од 114.000 ха. предела.

Ка Бабином зубу

Моон фест

Фестивал пуног месеца “Моон Фест” пружа могућност љубитељима природе и младима, да доживе Стару планину на другачији начин, да доживе звездано небо, свитање, јутро и “буђење” планине, чији предели остављају без даха. Централни мотив манифестације је ноћни успон на Миџор у ноћи пуног месеца. Фестивал обухвата и едукативна предавања о небеским појавама, културно уметнички програм и посматрање изласка сунца са крова Србије. Фестивал се одржава током лета.