Knjaževac - Mala Venecija na istoku Srbije

Molitva pod Midžorom

Ove godine, 06. maja, po 23. put, pod Starom planinom, biće održana manifestacija „Đurđevdanski susreti-Molitva pod Midžrom“. Ovaj događaj promoviše tradiciju staroplaninskog područja. Đurđevdan je praznik koji slavi početak proleća, buđenje prirode. U knjaževačkom kraju se za njega vezuje jedan prastari običaj, zahvaljujući kome je opština Knjaževac dobila zvanje „Izuzetna destinacija Evrope“.
Manifestacija počinje u Vrtovcu, na mestu zvanom Kalavat, u ranim jutarnjim časovima, tradicionalnom Zavetnom molitvom. Nastavlja se u selu Balta Berilovac, gde će u dvorištu seoske škole koja je pretvorena u Muzej školstva, biti održan Etno festival. Nadmetaće se učesnici u kategorijama najbolji sir, belmuž, jagnjeća čorba, đurđevdanska trpeza, suvenir, stari zanati itd. Regularnost takmičenja u gastronomskim kategorijama nadgledaće tročlani žiri, na čelu sa Hadži Sašom Mišićem. Biće održano takmičenje i u čobanskim igrama.
Organizator je pripremio bogat kulturno-umetnički program. Specijalna gošća programa biće Danica Krstić. Molitva pod Midžorom je jedinstvena prilika da doživite nesvakidašnji ambijent i atmosferu buđenja prirode pod Starom planinom.