Књажевац - Мала Венеција на истоку Србије

Молитва под Миџором

Ове године, 06. маја, по 23. пут, под Старом планином, биће одржана манифестација „Ђурђевдански сусрети-Молитва под Миџром“. Овај догађај промовише традицију старопланинског подручја. Ђурђевдан је празник који слави почетак пролећа, буђење природе. У књажевачком крају се за њега везује један прастари обичај, захваљујући коме је општина Књажевац добила звање „Изузетна дестинација Европе“.
Манифестација почиње у Вртовцу, на месту званом Калават, у раним јутарњим часовима, традиционалном Заветном молитвом. Наставља се у селу Балта Бериловац, где ће у дворишту сеоске школе која је претворена у Музеј школства, бити одржан Етно фестивал. Надметаће се учесници у категоријама најбољи сир, белмуж, јагњећа чорба, ђурђевданска трпеза, сувенир, стари занати итд. Регуларност такмичења у гастрономским категоријама надгледаће трочлани жири, на челу са Хаџи Сашом Мишићем. Биће одржано такмичење и у чобанским играма.
Организатор је припремио богат културно-уметнички програм. Специјална гошћа програма биће Даница Крстић. Молитва под Миџором је јединствена прилика да доживите несвакидашњи амбијент и атмосферу буђења природе под Старом планином.