Knjaževac - Mala Venecija na istoku Srbije

Manifestacije u opštini Knjaževac

Festival kulture mladih Srbije

Više od pet decenija u Knjaževcu se održava Festival kulture mladih Srbije, jedinstvena smotra vrhunskih dostignuca mladih u muzici, poeziji, pozorišnoj umetnosti, filmu, slikarstvu, fotografiji, stripu.
Od 1962. godine, kada je osnovan na inicijativu knjaževačkih studenata, svakog jula, zahvaljujuci Festivalu, Knjaževac postaje nezaobilazna tačka na kulturnoj mapi naše zemlje. Mnogi, danas poznati umetnici, svoju karijeru počeli su upravo na knjaževackoj pozornici.

Organizator manifestacije: Udruženje građanja “ Festival kulture mladih Srbije”

Vreme održavanja: jul-avgust mesec

Festival kulture mladih Srbije 7

Zvuci trube sa Timoka

Pod lipama, na platou Doma kulture, svake godine u okviru kulturnog leta, održava se manifestacija “Zvuci trube sa Timoka”. Posetioci imaju priliku da uživaju u izvođenju tradicionalnih i modernih kompozicija. Knjaževački bleh orkestri nadaleko su poznati, a njihovo umeće i veštine doneli su im brojna priznanja.

Manifestacija obuhvata dečiji sadržaj i bogat kulturno -umetnički program uz besplatno posluženje.  Centralni događaj manifestacije je nastup bleh orkestara iz Knjaževca i šire okoline. Veseli zvuci truba na obalama Timoka čine ovaj događaj nesvakidašnjim.

Organizator manifestacije: Turistička organizacije opštine Knjaževac

Vreme održavanja: jun-jul mesec

Zvuci trube sa Timoka 1
Zvuci trube sa Timoka 2

Molitva pod Midžorom

„Molitva pod Midžorom“ svetkovina je koja se svake godine o Đurđevdanu (šesti maj) održava u selima Vrtovac i Balta Berilovac na kapiji Stare planine. Đurevdan je vesela svetkovina, kojom se slavi snaga proleća i prirode. U Vrtovcu, u ćeliji posvećenoj Svetom Đorđu, obavlja se ritualno žrtvovanje jagnjeta, koga narod Budžaka zove „molitva“. Organizuje se obredna povorka – litija, osvećuje sir, pletu venci od planinskog cveća, igra se i peva. Prve subote posle đurevdana, manifestacija se nastavlja u Balta Berilovcu, gde se organizuje takmičenje u pripremanju starinskih jela, bira se najukusniji belmuž i najbolji sir uz bogat kulturno-umetnički program. Mladi se nadmeću u čobanskim igrama

Organizator manifestacije: Turistička organizacije opštine Knjaževac

Vreme održavanja: maj mesec

Sabor na Panadžur

U selu Jalovik Izvor udaljenom 40 km od Knjaževca, pod Starom planinom, svake godine na Veliku Gospojinu (28. avgusta) održava se “Sabor na Panadžur”, manifestacija posvećena izvornoj pesmi i igri. Svoj talenat ovde pokazuju pevači, harmonikaši, frulaši, gajdaši, trubači. Bira se lepotica Sabora i na kraju razvije kolo od 1000 igrača. Sabor je prilika da se čuju zvuci zaboravljene tradicionalne muzike, ali i da se uživa u lepoti netaknute prirode i čistom vazduhu.

Organizator manifestacije: Turistička organizacije opštine Knjaževac

Vreme održavanja: avgust mesec

Sabor na Panadžur
Sabor na Panadžur 3

Sabor na Kadibogazu

Dve pobratimljene opštine, opština Knjaževac iz Srbije i opština Belogradčik iz Bugarske, godinama neguju ekonomsku, kulturnu, turističku i sportsku saradnju. Druženje dve varoši i dva naroda kulminira svakog leta Saborom na Kadibogazu, u ataru knjaževačkog sela Novo Korito i sela Salaš sa bugarske strane granice. Tri dana granica se prelazi bez pasoša, druže se prijatelji, sretnu se rođaci, zapeva se i zaigra, kupuje se i prodaje se. Sabor na Kadibogazu najveći je prekogranični sabor na Balkanu.

Organizator manifestacije: Udruženje građanja “ Sabor na Kadibogaz”

Vreme održavanja: jul mesec

Posetioci odlaze sa Sabora na Kadibogazu Srbije i Bugarske

Balkan Hero

Balkan Hero je manifestacja koja okuplja off-road vožače u tri klase: Adventure Klasa, Challenge Klasa i UTV Klasa, u sportu koji podiže adrenalin. Tokom tri dana,  na zahtevnom terenu, smenjuje se sledeće trke:

Kružna trka na prologu
Noćna etapa
Zahtevna trka po mapi sa čekpointima
Specijani ispit

Učesnici trke „Balkan Hero“ sakuplajnju bodove za Serbian 4×4 Adventures Cup.

Pored uživanja u adrenalinu, učesnici imaju priliku da uživaju u atraktivnim i izazovnim terenima Stare planine.

Vreme održavanja: septembar mesec

Organizator: Sportsko udruženje Knjaževac 4×4

APZ „Stazama Stare planine-Dupljak“

Svakog jula na pohod ka “krovu Srbije” kreće nekoliko stotina planinara i ljubitelja prirode iz svih krajeva Srbije. Uspon, sa usputnim zadržavanjima, traje oko šest časova. Planinarima društvo prave krda poludivljih konja, retke ptice i biljke u jedinstvenom rezervatu prirode. Napor će se isplatiti kada se pogleda sa Midžora na stoletne šume, zlatonosne potoke, ili, u vedrim danima i na sam Dunav.

Vreme održavanja: avgust mesec

Organizator: Planinarski savez Timočkog regiona i Planinarski savez Srbije

Stazama Stare planine 1

Susreti etno udruženja

Pod sloganom “Tradicijom u Evropu”, u Knjaževcu se svake zime održavaju susreti etno-udruženja i asocijacija Srbije. Ova manifestacija okuplja učesnike iz cele Srbije i zemalja regiona, koji predstavljaju svoja umeća u izradi suvenira i odevnih predmeta inspirisanih narodnom tradicijom. Takođe, na ovim susretima predstavljaju se tradicionalni stari zanati. Pod pokroviteljstvom opštine Knjaževac i uz podršku Turisticke organizacije, susrete organizuje Udruženje za negovanje tradicije ”Izvor”.

Organizator manifestacije: Udruženje građanja za negovanje tradicije “Izvor”

Vreme održavanja: decembar mesec

Susreti etno udruženja 3
Susreti etno udruženja

Šipurijada

Glavni motiv na kome se zasniva manifestacija je šipurak, jestiva divlja biljka koja raste na obroncima šuma. Organizatori „Šipurijade“ pripremaju takmičarski, revijalni, umetnički, obrazovni i zabavni program. Održava se takmičenje za najveći i najlepši šipurak, za najbolju marmeladu od šipka, najoriginalniji recept sa tim voćem, najlepše uređenu tezgu, najbolji likovni i literarni rad.
Učešće u kategoriji literarnih i likovnih radova predviđeno je samo za decu iz predškolskih ustanova i osnovnih škola. Manifestacija se održava u zgradi seoskog Zadružnog doma u Novom Koritu, poslednjem naseljenom mestu na putnom pravcu od Minićeva prema granici sa Bugarskom.

Organizator manifestacije: MZ Novo Korito i Atelje Toplice Ignjatovića

Vreme održavanja: oktobar mesec

Dzem od sipka
Šipurijada igranje kola

Dani višnje

Manifestacija “Dani višnje” održava se u selu Vasilj, u čast višnje, voća po kome je opština Knjaževac prepoznatljiva. Manifestacija obuhvata izložbu rukotvorina, domaćih proizvoda od višanja i bogat kulturno umetnički program. Okuplja uzgajivače višnje, domaćice i domaćine koji prave gastronomske specijalitete od višanja. Događaj promoviše turističke, privredne i kulturne vrednosti opštine Knjaževac.

Organizator manifestacije: MZ Vasilj

Vreme održavanja: jun-jul mesec

Dani višnje 2
Dani višnje

Dani oraha – Svekrvino oko

Manifestaciju „Dani oraha“ posvećena ovom voću, Vitkovčani su nazvali “Svekrvino oko“ po istoimenom kolaču, pravoj energetskoj bombi.
Stanovnici ovog sela i okoline predstavljaju proizvode i jela od oraha, od koga kažu, može da se napravi sve – od  sirupa, čajeva, tinktura, lekovitih rakija, pa do slanih, a naročito slatkih poslastica. Manifestacija okuplja i narodne pesnike, svirače, pripovedače, školu folklora, koji svake godine upriliče bogat kulturno umetnički program.

Organizator manifestacije: MZ Vitkovac

Vreme održavanja: septembar-oktobar mesec

Dani oraha
Kolo Knjazevackog folklora za vreme dana oraha