Књажевац - Мала Венеција на истоку Србије

Манифестације у општини Књажевац

Фестивал културе младих Србије

Више од пет деценија у Књажевцу се одржава Фестивал културе младих Србије, јединствена смотра врхунских достигнуца младих у музици, поезији, позоришној уметности, филму, сликарству, фотографији, стрипу.
Од 1962. године, када је основан на иницијативу књажевачких студената, сваког јула, захваљујуци Фестивалу, Књажевац постаје незаобилазна тачка на културној мапи наше земље. Многи, данас познати уметници, своју каријеру почели су управо на књажевацкој позорници.

Организатор манифестације: Удружење грађања “ Фестивал културе младих Србије”

Време одржавања: јул-август месец

Фестивал културе младих Србије 7

Звуци трубе са Тимока

Под липама, на платоу Дома културе, сваке године у оквиру културног лета, одржава се манифестација “Звуци трубе са Тимока”. Посетиоци имају прилику да уживају у извођењу традиционалних и модерних композиција. Књажевачки блех оркестри надалеко су познати, а њихово умеће и вештине донели су им бројна признања.

Манифестација обухвата дечији садржај и богат културно -уметнички програм уз бесплатно послужење.  Централни догађај манифестације је наступ блех оркестара из Књажевца и шире околине. Весели звуци труба на обалама Тимока чине овај догађај несвакидашњим.

Организатор манифестације: Туристичка организације општине Књажевац

Време одржавања: јун-јул месец

Звуци трубе са Тимока 1
Звуци трубе са Тимока 2

Молитва под Миџором

„Молитва под Миџором“ светковина је која се сваке године о Ђурђевдану (шести мај) одржава у селима Вртовац и Балта Бериловац на капији Старе планине. Ђуревдан је весела светковина, којом се слави снага пролећа и природе. У Вртовцу, у ћелији посвећеној Светом Ђорђу, обавља се ритуално жртвовање јагњета, кога народ Буџака зове „молитва“. Организује се обредна поворка – литија, освећује сир, плету венци од планинског цвећа, игра се и пева. Прве суботе после ђуревдана, манифестација се наставља у Балта Бериловцу, где се организује такмичење у припремању старинских јела, бира се најукуснији белмуж и најбољи сир уз богат културно-уметнички програм. Млади се надмећу у чобанским играма

Организатор манифестације: Туристичка организације општине Књажевац

Време одржавања: мај месец

Сабор на Панаџур

У селу Јаловик Извор удаљеном 40 км од Књажевца, под Старом планином, сваке године на Велику Госпојину (28. августа) одржава се “Сабор на Панаџур”, манифестација посвећена изворној песми и игри. Свој таленат овде показују певачи, хармоникаши, фрулаши, гајдаши, трубачи. Бира се лепотица Сабора и на крају развије коло од 1000 играча. Сабор је прилика да се чују звуци заборављене традиционалне музике, али и да се ужива у лепоти нетакнуте природе и чистом ваздуху.

Организатор манифестације: Туристичка организације општине Књажевац

Време одржавања: август месец

Сабор на Панаџур
Сабор на Панаџур 3

Сабор на Кадибогазу

Две побратимљене општине, општина Књажевац из Србије и општина Белоградчик из Бугарске, годинама негују економску, културну, туристичку и спортску сарадњу. Дружење две вароши и два народа кулминира сваког лета Сабором на Кадибогазу, у атару књажевачког села Ново Корито и села Салаш са бугарске стране границе. Три дана граница се прелази без пасоша, друже се пријатељи, сретну се рођаци, запева се и заигра, купује се и продаје се. Сабор на Кадибогазу највећи је прекогранични сабор на Балкану.

Организатор манифестације: Удружење грађања “ Сабор на Кадибогаз”

Време одржавања: јул месец

Посетиоци одлазе са Сабора на Кадибогазу Србије и Бугарске

Балкан Херо

Балкан Херо је манифестацја која окупља офф-роад вожаче у три класе: Адвентуре Класа, Цхалленге Класа и УТВ Класа, у спорту који подиже адреналин. Током три дана,  на захтевном терену, смењује се следеће трке:

Кружна трка на прологу
Ноћна етапа
Захтевна трка по мапи са чекпоинтима
Специјани испит

Учесници трке „Балкан Херо“ сакуплајњу бодове за Сербиан 4×4 Адвентурес Цуп.

Поред уживања у адреналину, учесници имају прилику да уживају у атрактивним и изазовним теренима Старе планине.

Време одржавања: септембар месец

Организатор: Спортско удружење Књажевац 4×4

АПЗ „Стазама Старе планине-Дупљак“

Сваког јула на поход ка “крову Србије” креће неколико стотина планинара и љубитеља природе из свих крајева Србије. Успон, са успутним задржавањима, траје око шест часова. Планинарима друштво праве крда полудивљих коња, ретке птице и биљке у јединственом резервату природе. Напор ће се исплатити када се погледа са Миџора на столетне шуме, златоносне потоке, или, у ведрим данима и на сам Дунав.

Време одржавања: август месец

Организатор: Планинарски савез Тимочког региона и Планинарски савез Србије

Стазама Старе планине 1

Сусрети етно удружења

Под слоганом “Традицијом у Европу”, у Књажевцу се сваке зиме одржавају сусрети етно-удружења и асоцијација Србије. Ова манифестација окупља учеснике из целе Србије и земаља региона, који представљају своја умећа у изради сувенира и одевних предмета инспирисаних народном традицијом. Такође, на овим сусретима представљају се традиционални стари занати. Под покровитељством општине Књажевац и уз подршку Туристицке организације, сусрете организује Удружење за неговање традиције ”Извор”.

Организатор манифестације: Удружење грађања за неговање традиције “Извор”

Време одржавања: децембар месец

Сусрети етно удружења 3
Сусрети етно удружења

Шипуријада

Главни мотив на коме се заснива манифестација је шипурак, јестива дивља биљка која расте на обронцима шума. Организатори „Шипуријаде“ припремају такмичарски, ревијални, уметнички, образовни и забавни програм. Одржава се такмичење за највећи и најлепши шипурак, за најбољу мармеладу од шипка, најоригиналнији рецепт са тим воћем, најлепше уређену тезгу, најбољи ликовни и литерарни рад.
Учешће у категорији литерарних и ликовних радова предвиђено је само за децу из предшколских установа и основних школа. Манифестација се одржава у згради сеоског Задружног дома у Новом Кориту, последњем насељеном месту на путном правцу од Минићева према граници са Бугарском.

Организатор манифестације: МЗ Ново Корито и Атеље Топлице Игњатовића

Време одржавања: октобар месец

Дзем од сипка
Шипуријада играње кола

Дани вишње

Манифестација “Дани вишње” одржава се у селу Васиљ, у част вишње, воћа по коме је општина Књажевац препознатљива. Манифестација обухвата изложбу рукотворина, домаћих производа од вишања и богат културно уметнички програм. Окупља узгајиваче вишње, домаћице и домаћине који праве гастрономске специјалитете од вишања. Догађај промовише туристичке, привредне и културне вредности општине Књажевац.

Организатор манифестације: МЗ Васиљ

Време одржавања: јун-јул месец

Дани вишње 2
Дани вишње

Дани ораха – Свекрвино око

Манифестацију „Дани ораха“ посвећена овом воћу, Витковчани су назвали “Свекрвино око“ по истоименом колачу, правој енергетској бомби.
Становници овог села и околине представљају производе и јела од ораха, од кога кажу, може да се направи све – од  сирупа, чајева, тинктура, лековитих ракија, па до сланих, а нарочито слатких посластица. Манифестација окупља и народне песнике, свираче, приповедаче, школу фолклора, који сваке године уприличе богат културно уметнички програм.

Организатор манифестације: МЗ Витковац

Време одржавања: септембар-октобар месец

Дани ораха
Коло Књазевацког фолклора за време дана ораха