Књажевац - Мала Венеција на истоку Србије

Храна и Вино

Између два светска рата Књажевац је имао пет хиљада становника и педесетак кафана. Једна кафана на сто људи ! Традиција је очувана у општини Књажевац. Чисто природно окружење, плодна земља и традиционални начин обраде, чине здраву основу локалне кухиње и квалитетних локалних вина.

Кухиња општине Књажевац представља мешавину укуса. На трпези се налази храна коју је изнедрило вековно искуство и која је по традицији пажљиво избалансирана и енергетски вредна. Када је у питању храна, за општину Књажевац би се могло рећи, да и „дише и мирише”. Код нас је обичај да се за госта приреди „гозба”, није битно које је доба дана и оброк у питању.

Домаћини ће дати све од себе да изађу у сусрет свим вашим жељама. Немојте пропустити да пробате нашу, домаћу, гибаницу или проју са зељем. Књажевачки крај је познат по изузетним сиревима („ситни” и „на велије”) и квалитетним ракијама, због тога их обавезно пробајте и осетите њихове „чари”.

Салата од парадајза и краставца

На трпези се могу наћи сармице „гужвице” од ливадског зеља, салата од цремуша и локални специјалитет белмуж, под обавезно. Јагњеће печење какво можете овде пробати нигде вам другде неће понудити. После укусног предјела, калоричног главног јела, следи слаткиш, пита са вишњом или орасима (орешњак), ванилице и још много слатких ђаконија које ће заокружити ваш ужитак.

Све то залијете неким од квалитетних књажевачких вина, па онда заузмете неки удобан положај и уз звуке музике или цвркут птица, зависно од ваших афинитета, уживате у заласку Сунца, свежем ваздуху и локалним причама, које ће вам домаћини, наравно на ваш лични захтев, радо причати.
Уколико посетите неки од ресторана понудиће вам специјалитете са роштиља, чорбице, јагњеће и прасеће печење, рибље специјалитете и готова јела. Целокупан ужитак пропратиће пријатна музика у извођењу неког од наших локалних бендова.

Такође, у гастрономској понуди књажевачког краја посебно место заузима препржољ- богата пљесаквица од јунећег меса која се се служи са две кришке препеченог, уљем и алевом паприком премазаног хлеба.   

Вино је у књажевацком крају неодвојиво од историје и традиције. Виногради се гаје с љубављу, а у њима расту аутохтоне сорте грожа, попут прокупца, вранца, пловдине. Гаје се и бургундац, смедеревка, италијански ризлинг, шардоне, семијон, совињон… У винарији „Јовић“ у Потркању „изумели“ су „Вишњицу“, јединствено воћно вино од вишања.

У Књажевцу постоји веровање да кад све прође, остаће Бог и вино, па су подрумари одлучили да оснују Удружење винара и да заједнички брину о „пићу богова“. У духу старих времена и традиције, у сарадњи са Завичајним музејем, формирали су и Музеј вина у Равни. У њему се чувају бачве са најбољим сортама вина, винотека и старинска опрема за чување и хлађење вина.
Књажевчани су се бавили виноградарством и под турском влашћу. У то време нарочито цењено било је књажевацко вино, које је под називом „тимочко“ сматрано најбољим српским вином.

Године 1927. овде је основана Виноградарско земљорадницка задруга, трећа у Србији у то време. Директни наследник поменуте задруге, је Предузеће „Џервин“, које је током 2013. године обновљено, и данас је респектабилна компанија од значаја за читав регион.

вино-арт