Књажевац - Мала Венеција на истоку Србије

Молитва под Миџором

„Молитва под Миџором“ светковина је која се сваке године о Ђурђевдану (шести мај) одржава у селима Вртовац и Балта Бериловац на капији Старе планине.

Туристичко – привредна манифестација „Ђурђевдански сусрети – Молитва под Миџором” одржава се у селима Вртовац и Балта Бериловац (35 км од Књажевца).

Први део Манифестације одржава се на Ђурђевдан 6. маја, у селу Вртовац. Ђурђевдан је слава и сеоска заветина позната као једна од највеселијих обредних светковина којом се слави снага пролећа и природе. Обредним ритуалом, снага природе ,,преноси” се на људе, стоку и усеве. Ђурђевдан започиње бербом цвећа и биља на Биљарни петак и ритуалним плетењем венаца на реци.

Празновање се наставља првом мужом оваца, а на сам дан Славе око ћелије у Вртовцу иде обредна поворка – литија, врши се освећење сира, кити се простор око ћелије цвећем и биљем планинке, жене која представља дух природе. Најзначајнији чин обреда је клање црног мушког јагњета украшеног венцем и упаљеном свећом на рогу, кога народ Буџака зове „Молитва”.

Молитва под Миѕором
Тимацум минус

Други део Манифестације одржава се у селу Балта Бериловац и почиње благословом и позивом ћаје – заповедника ђурђевданских свечаности, чобанима и народу. Затим следи културно – уметнички програм, спортске и забавне чобанске играрије, такмичење у припреми старих јела.

На Манифестацији се такође могу видети и стари занати, приказати лековито биље као и његова примена.
Ђурђевдански сусрети – Молитва под Миџором представља спој хришћанских и паганских обичаја.

У Ђурђевданском празновању очувало се обиље обичаја, веровања и магијских радњи, које имају улогу да осигурају напредак и здравље породице, стоке и усева. Ђурђевдан је номинован за листу Унесцо-а, носилац предлога је Завичајни Музеј Књажевац а предлагач је Етнографски Музеј Београд.

  • Време одржавања: 6. мај – село Вртовац, прва субота после Ђурђевдана – село Балта Бериловац
  • Организатор: Туристичка организација општине Књажевац
  • Контакт: 019 735 230