Књажевац - Мала Венеција на истоку Србије

Сабор у Јаловик Извору: Нигде није као у родном крају

27 август, 2019
Sabor u Jalovik Izvoru: Nigde nije kao u rodnom kraju

Село Јаловик Извор било је и овог лета домаћин 24. по реду Сабора на Панаџур. Под покровитељством општине Књажевац, Сабор је организовала Туристичка организација Књажевца.

Великогоспојински фестивал чувара нематеријалне културне баштине окупио је под Старом планином оне који су давно отишли из ових крајева, њихове потомке. Како је нагласио председник Општине Милан Ђокић, у некада великом селу живело је на стотине становника.

“Мало је људи остало да живи у Јаловик Извору. Зато неки постављају питање да ли су инвестиције у селима оправдане. Ми ћемо улагати у села, у обнову путне инфраструктуре, у обнову домова, у системе за водоснабдевање, да би живот опстао и да би људи схватили да нигде није као у родном крају“, поручио је Ђокић.

Пре готово четврт века, овај фестивал народног стваралаштва покренуо је Жика Раденковић. Данас, старом и болесном, Удружење естрадних уметника и извођача Србије, за неуморан рад на промоцији изворних музичких вредности, доделило му је признање за животно дело. У овогодишњем саборском програму учествовали су певачи и свирачи из Књажевца, Сврљига, те Варне у Бугарској.