Gradski park - Knjaževac

Kompleks Banjica

Na samo pet kilometara jugozapadno od Knjaževca, u ataru sela Rgošta, na obali Svrljiškog Timoka, nalazi se kompleks Banjica, kako je zovu u knjaževackom kraju, a koji se sastoji od kompleksa bazena, među kojima dominira olimpijski bazen i dečiji Aqua park i termalnog izvorišta Banjica.
Poznata je od davnina. Rimski legionari kupali su se u njoj o čemu svedoče ostaci nekadašnjeg rimskog kupatila. O lekovitim svojstvima izvorišta na Banjici svedočanstvo je 1864. godine ostavio austrijski putopisac Feliks Kanic. Analizama je utvrđeno da u vodi, konstantne temperature 28 stepeni, ima magnezijuma, selena, mangana, radona, fluora.

Hiljade posetilaca, koji ovde dolaze svake godine tokom svih godišnjih doba, tvrde da im je upravo voda sa Banjice pomogla da se izleče od različitih
bolesti, poput išijasa, reumatizma, ili bolesti disajnih organa. Još uvek se među posetiocima prepričava anegdota o coveku koji je doteran na kolima, a posle dve – tri nedelje tretmana u banjskoj vodi, otišao kući pešice. Osim lekovitog izvora, na ovom omiljenom izletišu Knjaževčana i njihovih gostiju uređene su staze za šetnju, restoran i igralište za decu.
Stara čaršija - Knjaževac
Termalnom vodom iz Rgoške banje snabdeva se olimpijski bazen, smešten na samo pet kilometara od centra Knjaževca. Kompleks sportsko-rekreacionih objekata sa (tokom zime pokrivenim) bazenom, dečjim bazenom i malim akva-parkom, jedan je od najlepših objekata te vrste u Srbiji. Bazen je omiljeno izletište ne samo Knjaževcana, vec i ljudi iz regiona i omiljena destinacija sportskih ekipa, koje ovde dolaze na pripreme.
Stara čaršija - Knjaževac
logo_dole.png
ves-logo1.png
© {2019} Made by East Star Group
eden_logo.png

Kontakt

Adresa: Knjaza Miloša 37;
Tel/faks:+381(19)735-230
E-mail: toknjazevac@mts.rs

Search