Manifestacije

ŽIVITE KULTURU

Festival kulture mladih Srbije

Više od pet decenija u Knjaževcu se održava Festival kulture mladih Srbije, jedinstvena smotra vrhunskih dostignuca mladih u muzici, poeziji, pozorišnoj umetnosti, filmu, slikarstvu, fotografiji, stripu.
Od 1962. godine, kada je osnovan na inicijativu knjaževačkih studenata, svakog jula, zahvaljujuci Festivalu, Knjaževac postaje nezaobilazna tačka na kulturnoj mapi naše zemlje. Mnogi, danas poznati umetnici, svoju karijeru počeli su upravo na knjaževackoj pozornici.

Saznaj više

Zvuci trube sa Timoka

“Zvuci trube sa Timoka” je manifestacija koja promoviše potencijale opštine Knjaževac. Obuhvata niz dešavanja: reviju oldtajmera Udruženja ljubitelja starovremenskih vozila Knjaževac, bazar najkvalitetnijih proizvoda lokalnih proizvođača, prezentaciju lokalnih specijaliteta (ribljih i lovačkih) i bogat kulturno-umetnički program. Centralni događaj manifestacije je nastup bleh orkestara iz Knjaževca i šire okoline.

Saznaj više

Molitva pod Midžorom

"Molitva pod Midžorom" svetkovina je koja se svake godine o Đurđevdanu (šesti maj) održava u selima Vrtovac i Balta Berilovac na kapiji Stare planine. Đurevdan je vesela svetkovina, kojom se slavi snaga proleća i prirode. U Vrtovcu, u ćeliji posvećenoj Svetom Đorđu, obavlja se ritualno žrtvovanje jagnjeta, koga narod Budžaka zove "molitva". Organizuje se obredna povorka – litija, osvećuje sir, pletu venci od planinskog cveća, igra se i peva. Prve subote posle đurevdana, manifestacija se nastavlja u Balta Berilovcu.

Saznaj više

Sabor na Panadžur

U selu Jalovik Izvor udaljenom 40 km od Knjaževca, pod Starom planinom, svake godine na Veliku Gospojinu (28. avgusta) održava se “Sabor na Panadžur”, manifestacija posvećena izvornoj pesmi i igri. Svoj talenat ovde pokazuju pevači, harmonikaši, frulaši, gajdaši, trubači. Bira se lepotica Sabora i na kraju razvije kolo od 1000 igrača. Sabor je prilika da se čuju zvuci zaboravljene tradicionalne muzike, ali i da se uživa u lepoti netaknute prirode i čistom vazduhu.

Saznaj više

Sabor na Kadibogazu

Dve pobratimljene opštine, opština Knjaževac iz Srbije i opština Belogradčik iz Bugarske, godinama neguju ekonomsku, kulturnu, turističku i sportsku saradnju. Druženje dve varoši i dva naroda kulminira svakog leta Saborom na Kadibogazu, u ataru knjaževačkog sela Novo Korito i sela Salaš sa bugarske strane granice. Tri dana granica se prelazi bez pasoša, druže se prijatelji, sretnu se rođaci, zapeva se i zaigra, kupuje se i prodaje se. Sabor na Kadibogazu najveći je prekogranični sabor na Balkanu.

Saznaj više

Dani jorgovana

Uz podršku Turističke organizacije opštine Knjaževac, Planinarski savez Srbije i Planinarski klub “Šiljak” iz Boljevca svake godine, u drugoj polovini maja meseca, organizuju “Dane jorgovana”, planinarski uspon na Tupižnicu. Uspon nekoliko stotina učesnika iz cele zemlje i inostranstva počinje iz sela Bučja (18 kilometara od Knjaževca). Do Glogovačkog kamena ide se 15 kilometara dugom, izvanredno markiranom stazom. Kada stignete na cilj, uživaćete u prijatnom mirisu jorgovana i predivnom pogledu.

Saznaj više

Stazama Stare planine

Planinarski klub “Babin zub” organizator je republičke planinarske akcije “Stazama Stare planine”. Svakog jula na pohod ka “krovu Srbije” kreće nekoliko stotina planinara i ljubitelja prirode iz svih krajeva Srbije. Uspon, sa usputnim zadržavanjima, traje oko šest časova. Planinarima društvo prave krda poludivljih konja, retke ptice i biljke u jedinstvenom rezervatu prirode. Napor ce se isplatiti kada se pogleda sa Midžora na stoletne šume, zlatonosne potoke, ili, u vedrim danima i na sam Dunav.

Saznaj više

Akordeon fest

Osnovna muzička škola "Predrag Milošević" organizator je Internacionalnog Festivala akordeonista "Akordeon Fest". Festival se održava devet godina i okuplja veliki broj takmičara učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola i studenata Fakulteta muzičkih umetnosti. U okviru Festivala publici se solističkim koncertima predstavljaju akordeonisti pobednici svetskih kupova, neki od njih su Jurij Šiškin, Aleksandar Komeljkov i dr.

Saznaj više

Susreti etno udruženja

Pod sloganom “Tradicijom u Evropu”, u Knjaževcu se svake zime održavaju susreti etno-udruženja i asocijacija Srbije. Ova manifestacija okuplja učesnike iz cele Srbije i zemalja regiona, koji predstavljaju svoja umeća u izradi suvenira i odevnih predmeta inspirisanih narodnom tradicijom. Takođe, na ovim susretima predstavljaju se tradicionalni stari zanati. Pod pokroviteljstvom opštine Knjaževac i uz podršku Turisticke organizacije, susrete organizuje Udruženje za negovanje tradicije ”Izvor”.

Saznaj više
logo_dole.png
© {2019} Made by East Star Group

Kontakt

Adresa: Knjaza Miloša 37; Tel/faks:+381(19)735-230
Direktor: Jelena Kinđer; E-mail: toknjazevac@mts.rs

Search